Zorginstituut Nederland heeft de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) geadviseerd om selumetinib (Koselugo) na prijsonderhandelingen te vergoeden uit het basispakket. Aanleiding voor het advies is de plaatsing van het middel de sluis voor dure geneesmiddelen.
Selumetinib kan worden ingezet bij mensen met neurofibromatose type 1 (NF1), ook wel bekend als de ziekte van Von Recklinghausen.
De oorzaak van de erfelijke aandoening is een verandering in het NF1-gen, dat zorgt voor de aanmaak van het eiwit neurofibromine. Normaal gesproken remt dat de celdeling. Door de verandering in het NF1-gen maken iemands cellen te weinig of niet goed werkend neurofbromine aan. Dit kan leiden tot ongeremde celgroei en tot een hoger risico op het ontstaan van goedaardige en kwaadaardige tumoren.
Bijna alle mensen met NF1 hebben neurofibromen. Plexiforme neurofibromen kunnen op ander weefsel gaan drukken. In de meest ernstige gevallen kunnen de goedaardige tumoren leiden tot ernstige handicap of levensbedreigende schade aan organen.
Het Zorginstituut adviseert de minister van VWS om selumetinib na prijsonderhandelingen te vergoeden uit het basispakket van de zorgverzekering. Ook is het advies dat selumetinib wordt opgenomen in een weesgeneesmiddelenarrangement, met daarin duidelijke afspraken over welke patiënten in aanmerking komen voor behandeling met selumetinib en wanneer deze gestopt zou moeten worden.
Bron: