De do’s en de don’ts voor de huisarts aangaande voedselallergie
Een patiënt meldt zich met klachten na het eten van een appel. Hoe maakt u als huisarts het onderscheid tussen een IgE-gemedieerde reactie die klinisch relevant is, of een klinisch minder relevante kruisreactie? Een goede anamnese geeft al veel informatie. Ook de rol van uw laboratorium is hierbij belangrijk: naar aanleiding van uw anamnese kunnen zij de juiste testen inzetten om dit klinisch onderscheid en daarmee de kans op een voedselallergie bij de patiënt te bevestigen.
Voor u is de vraag steeds opnieuw: wat hoort bij de huisarts en wat hoort bij de allergoloog? Diverse casussen worden besproken, en ook wordt het onderscheid en de klinische waarde uitgelegd tussen een klinisch relevante IgE-sensibilisatie en een IgE-sensibilisatie door een kruisreactie.
Een mooie dialoog tussen de huisarts, allergoloog en laboratorium specialist.
Sprekers
- Femke van Gennip, huisarts te Doorn
- Dr. Faiz Karim, internist-immunoloog, Groene Hart ziekenhuis Gouda
- Dr. ir. Gideon Lansbergen, klinisch chemicus, Groene Hart ziekenhuis Gouda
- Tom van ‘t Hek, moderator
Accreditatie
Voor deze nascholing wordt geen accreditatie toegekend.
Voor wie?
Deze uitzending is bedoeld voor huisartsen, immunologen, kinderartsen en diëtisten.
Waar?
U bekijkt de uitzending op deze pagina.
Gratis te bekijken
U kunt deze uitzending gratis bekijken.
Vragen?
Voor vragen over deze web-tv uitzending kunt u terecht bij nascholing@springer.com.
Deze uitzending is mede mogelijk gemaakt door:
- Podcast Huisarts en Coeliakie: Prevalentie, symptomen en diagnose
- Podcast Huisarts en Coeliakie; herkenning van de verschillende presentaties van coeliakie, de richtlijnen en risicogroepen
- Podcast Huisarts en Coeliakie: management en behandeling van coeliakie
- Podcast Diagnose en behandeling van inflammatoire darmziekten (IBD)
- On demand webcast Coeliakie 2020